Представяне на значимите проектни разработки на фирмата
Офисна сграда Алфа, София / 2006
РЗП 14570 м2 / Проект 2006 г.

Инвеститор: Алфа Дивелопмънтс Мениджмънт
Проектант: АБД
Фази: предварителни проучвания, конкурсен проект

Сградата е разположена в атрактивен ъглов парцел по Околовръстно шосе срещу зоната на корпоративните сгради от Бизнес Парк София и граничи на изток с Жилищен Парк София.

Сградата е офисна, предназначена за отдаване под наем, разделена на офисни модули и търговски площи над терена, а под терена е проектиран паркинг на две нива и наемни складови модули на второ подземно ниво. Силната денивелация е овладяна чрез полуниво със складови площи, което има лесен достъп за зареждане на ниво терен.

Предложенията за образ са продиктувани от стремежа за постигане на естетика от функцията в технологичен и икономичен смисъл. Анализът на местоположението показва, че обектът има шанс да се превърне в знаков за района – намира се на кръстопътя между комплекса от хипермаркети и главния подход към Жилищен Парк София, на първа линия от южна страна на Околовръстен път, заема значимо място по протежение на бул. Ал. Малинов. Визуалното възприемане е благоприятно дори от голямо разстояние благодарение на факта, че в този участък Околовръстен път е в “траншея”, а сградата е позиционирана на по-високия “бряг”. Обратно, погледът от сградата към север е чудесна възможност да се възприеме в пълнота новоурбанизираната територия около Бизнес Парк София, както и панорама на София. Гледките към запад и изток също разкриват интересни пейзажи към Витоша и Лозен планина.

Изводът е, че следва да се постигне значимост на северната фасада и по възможност да се подчертае вертикалата й.

Металът и стъклото са в основата на образа, облицовката HPL (високоплътен ламинат) с вид на дърво контрастно “обрамчва” обема. Разрешеното в нормативите наддаване на архитектурен елемент с площ от 25 м2 в случая е използвано за вертикално подчертаване на североизточния ъгъл.

Източната и западната фасада са третирани умишлено в еднообразен ритъм, за да контрастират на северната „техно” фасада. Поради западното слънцегреене са предпочетени единични прозоречни отвори, обрамчени от сребриста обшивка тип Еталбонд, докато от изток са предложени ивични прозорци, разделени от ивици вълнообразна ламарина. От север е предложена наклонена окачена фасада.

Североизточната кула е решена с тъмносива облицовка тип Еталбонд по колони и греди, като дограмата е с нормално остъкляване. Терасата на последно ниво е с общ достъп, а последното остъклено ниво на кулата дава възможност за кетъринг. Над него има обзорна площадка, достъпна от външна стълба. Кулата завършва със стъклен куб 240/240 см., който в зависимост от решението може да се освети отвътре със светодиоди с пулираща в цвят светлина или да се предава активно информация за дата, час, температура, дори страните му да служат за активни рекламни екрани. Всъщност кубът става видимия от голямо разстояние акцент в предложения архитектурен образ.
    


© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, June, 2024
© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, June, 2024
Created by ICYGEN