Представяне на значимите проектни разработки на фирмата
Сграда 6 от Бизнес Парк Варна / 2006
РЗП 23 555 м2 / Проект 2006 г.

Инвеститор: Бизнес Парк Варна
Проектант: АБД
Фази: идеен, технически и работен проект, интериорен проект

Сграда 6 е втората от комплекса на Бизнес Парк Варна и е предназначена за отдаване под наем на офисни, складови и обслужващи площи.

Функционалната схема на сграда 6 е разработена и оптимизирана от Проектанта. Сградата е решена с административен профил (с дълбочина за естествено осветяване на помещенията) на телата в горните нива, с три вертикални комуникационни възела, разположени в пресичането на обемите. Схемата на пресечени офисни обеми във височина е съчетана със широкоплощни партерно и първо ниво с цел многофункционалност при терена.

Архитектурният образ е повлиян от специфичното формообразуване на административните тела, търсена е съвременна интерпретация на "класическо" звучене за подчертаване на централното тяло.
Сградата е 6 етажна (партер с 5 етажа в средата и 4 етажа в крайните тела) с две подземни паркинг-нива. Конструкцията е монолитен стоманобетон. Поради спецификата на обемното решение се предвижда обща фундаментна плоча, но сградата е разделена с дилатационнни фуги от първи сутерен нагоре на общо 7 тела – 3 за високите тела и 4 междинни.

Основният подход към сградата за посетители е от изток, където е разположен главният вход към дъгообразното фоайе. На ниво партер е предвидена зона на обслужващи офиси, разделена на модули – достъпни от фоайето и отвън. От западна страна е предвиден достъп от рампа и от ниво терен. Срещу главния вход се разполага конферентна зала със склад за мебели до нея за многофункционално пренареждане, както и общ тоалетен възел. Предвидени са заведение за  хранене на партер и кафе-сладкарница на първи етаж

Предвиждат се четири пътнически асансьора и два товаро-пътнически асансьора със спирки по всички нива.

В сутерените се предвиждат паркинги и складови площи в периферията. Всяко сутеренно ниво е със самостоятелен вход-изход и е разделено на 4 части от брандмауерни стени с пожароустойчиви врати за връзка между тях.

По етажите се организират наемни офисни модули, достъпни от три ядра. На всеки етаж се разполагат 10 наемни модула, всеки със самостоятелен вход, мъжки и дамски тоалетен възел и кухнески бокс – по 3 в крайните тела и 4 в средното. Предвиждат се гъвкави офисни площи, които да се организират в зависимост от нуждите на наемателя. Използвани фасадни материали:
- окачена фасада тип структурна, с прекъснат термомост и стъклопакет с аргон,
- керамична облицовка тип Creaton в два цвята – тъмно-сив и светла охра,
- облицовка тип Еталбонд в цвят по RAL 9007 по рамки на врати и козирки

© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, June, 2024
© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, June, 2024
Created by ICYGEN